Tuesday, October 22, 2013

Slow Bacon reflection

In August we had an amazing time as a convivium at our annual roast event in Metchosin. We shared what an enjoyable experience it was with Slow Food members across Canada in the national newsletter. Below is the piece originally shared on slowfood.ca


By / Par Brooke Fader, Slow Food Vancouver Island
Photo credit/Crédits photo: Will Reiher

Gathered under the towering fir trees and nestled against the coast, we celebrated the return of a pure Tamworth breeding pair with a pig roast at Still Meadow Farm in Metchosin on Southern Vancouver Island. Setting tables with sunflowers and dahlias, we sat on blanket-covered hay bales and got to know neighbours, winemakers, bakers, farmers, foragers and so many other fascinating people who are drawn to good, clean and fair food.

Tending to the roasting pig throughout the entire night, Chef Cory Pelan and his wife Madone, camped out to ensure a perfectly succulent nose to tail experience. Chef Pelan received the BC Food Hero recognition at this year’s National Meeting in Osoyoos, in part for his commitment to locally sourced ingredients for his salumeria, The Whole Beast. His long-standing relationship with Farmer Tom Henry meant that the time and energy needed to cultivate a pure Tamworth breeding pair would be worth it, as The Whole Beast would buy all the heritage pigs.  After 17 hours of mesmerizing rotisserie, the 133 lb pig was ready to be carved by Chef Pelan and Chef Chad Moss of Shovel & Fork and the Edmonton convivium.

Our convivium spans a huge geographic region, and the event brought together Slow Food members from Victoria, Sooke, the Cowichan Valley and Saturna Island, but also as far away as Israel, Paris and Holland. Guests were invited to bring salads, side dishes and desserts to accompany the spit roasted pig, and it was a true reflection of the season with an incredible array of ingredients pulled that day from people’s gardens, greenhouses, and favourite farms. The myriad colours of the buffet led to another long table of desserts complete with apple sauce and poached figs to accompany the lean Tamworth pork. Everyone brought coolers filled with the best of BC wines and our treasurer, Kyle Hunker, made golden and crisp Red Fife wheat ale for the occasion.

It was a true Slow Food experience: good people sharing great food in a beautiful setting.


Réunis sous les grands sapins nichés contre la côte, nous avons célébré le retour d’un couple reproducteur Tamworth pur, avec un rôti de porc à la ferme  Still Meadow de Metchosin sur l’Île de Vancouver. Les tables mises avec des tournesols et des dahlias, nous nous sommes assis sur des balles de foin couvertes d’une nappe et avons appris à connaître les voisins, vignerons, boulangers, agriculteurs, cueilleurs et tant d’autres gens fascinants qui sont attirés par une alimentation bonne, propre et juste.

Prêts à rôtir du porc pendant toute la nuit, le chef Cory Pelan et son épouse Madone, ont campé dehors pour assurer à tous une expérience parfaitement succulente du museau à la queue. Le chef Pelan a été reconnu Héro alimentaire canadien pour la Colombie Britannique lors de la réunion nationale de cette année à Osoyoos, en partie pour son engagement envers les ingrédients locaux pour sa charcuterie The Whole Beast (La Bête Entière). Sa relation de longue date avec le fermier Tom Henry signifiait que le temps et l’énergie nécessaires pour obtenir un couple reproducteur Tamworth pur en vaudrait la peine, puisque The Whole Beast acheterait tous les porcs du patrimoine. Après 17 heures de rôtisserie envoûtante, le cochon de 133 livres était prêt à être taillé en pièces par le chef Cory Pelan, le chef Tchad Moss de Shovel & Fork (Pelle et Fourche), et le convivium Edmonton.

Notre convivium couvre une immense région géographique, et l’événement a réuni des membres Slow Food de Victoria, Sooke, la vallée de Cowichan et l’île Saturna, mais également d’aussi loin qu’Israël, Paris et la Hollande. Les participants étaient invités à apporter salades, plats et desserts pour accompagner le porc rôti à la broche, et c’était un vrai reflet de la saison avec un incroyable éventail d’ingrédients tirés ce jour-là des jardins privés, des serres et des fermes préférées. La myriade de couleurs du buffet conduisait à une autre longue table de desserts complétée de compote de pommes et de figues pochées pour accompagner la viande maigre du porc Tamworth. Tout le monde avait des glacières remplies des meilleurs vins de la Colombie-Britannique et notre trésorier, Kyle Hunter, a fait pour l’occasion une bière dorée et au goût vif avec le blé Red Fife.

Ce fut une véritable expérience Slow Food : de braves gens partageant un bon repas dans un cadre magnifique. 



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